Övning: Hur har du det precis just nu?
Nu går vi in i sista veckan i det här självhjälpsmaterialet i konstruktiv självhävdelse. Det är inte slutet på din resa, det här är bara sluten på allra första början.
- Kanske är du nöjd och stolt över alla beteendeexperiment och alla nyupptäckter av framkomlighet i livet som du har gjort? I sådana fall – dela gärna den stoltheten och glädjen med någon i din omgivning. Det är ett exempel på konstruktiv självhävdelse som verkligen också är bra för självkänslan. När man börjar jobba med sig själv och utmana gamla beteenden och förutsägelser kan man ofta känna sig extra sårbar. Då är klokt att ge sig själv både uppmuntran och tid och plats att återhämta sig och bearbeta de nya erfarenheterna.
- Kanske har det varit alldeles för mycket kring dig i livet för att du ska ha hunnit engagera dig så mycket som du hade önskat. I sådana fall – skänk dig själv en tacksamhetens tanke för att du har klarat av att prioritera det som har varit verkligt viktigt för dig. Det är också konstruktiv självhävdelse i praktiken! Känner du dig uppjagad och spänd? Ta också tillfället i akt att träna avslappningsövningar.
- Kanske har du ändå dåligt samvete, för att du vet med dig att du mer än du skulle ha önskat har undvikit det obehag som ofrånkomligen kommer av att ta tag i saker som är svåra. Ge dig i sådana fall ordentligt med självmedkänsla. Det obehag du har känt är en påminnelse om att arbetet du gör sannolikt är viktigt för dig. I det här avsnittet kommer vi att planera för hur du kan fortsätta jobba på egen hand, och självhjälpsmaterialet och övningarna finns kvar här för dig även fortsättningsvis. Börja med att ta hjälp av övningarna i det här avsnittet. Kom ihåg: även ett litet steg i värderad riktning är helt och hållet ett steg i värderad riktning.
- Kanske är du besviken på oss över att det här självhjälpsmaterialet inte har motsvarat dina förväntningar? I sådana fall – berätta för oss vad du har saknat. Att du ger oss konstruktivt formulerad återkoppling gör det både möjligt för dig att träna på konstruktiv självhävdelse precis här och nu, och ger oss en chans att faktiskt förbättra materialet. Vi uppskattar din återkoppling mycket!
I det här avslutande avsnittet kommer du få sätta samma de färdigheter som du tillägnat dig under de veckor som gått sedan du började jobba med materialet, och stegvis planera hur du på egen hand kan förbättra din konstruktiva självhävdelse i ditt vardagsliv.
Stäm av din konstruktiva självhävdelseförmåga just nu
Under vecka 1 fyllde du i ett arbetsblad med besvärliga situationer/relationer. Lägg nu lite tid på att fylla i arbetsbladet på nytt, utan att först titta på dina svar som du gav i vecka 1.
Skatta även din allmänna grad av självhävdelse igen
Fyll också i följande skattningsskala igen. Den mäter din grad av självhävdelse i allmänhet. Vilken totalpoäng får du när du fyller i skalan nu, utan att först titta på dina svar från vecka 1?
Rathus (1973) självskattningsskala för självhävdelse (PDF)
Om du nu, när du har fyllt i arbetsbladen ovan på nytt, jämför med dina svar från vecka 1, vilka slutsatser drar du? Inom vilka relationer och situationer har du ökat din förmåga att hävda dig själv bättre, på ett konstruktivt sätt? Inom vilka områden vill du fortsätta arbeta vidare? Sök svaren på de frågorna nyfiket och icke-värderande – försök att ha en utforskande inställning. Hur det än har gått för dig så innehåller svaren uppslag till situationer som du kan fortsätta jobba med.