Sammanfattning
- Konstruktiv självhävdelse är ett sätt att kommunicera som innebär att du uttrycker dina behov, åsikter och känslor samtidigt som du respekterar andras rättigheter. Det skiljer sig från aggressivt beteende, som kränker andras rättigheter, och passivt beteende, som kränker dina egna rättigheter.
- Även om vi har förmågan att hävda oss själva i de flesta situationer kan det i vissa situationer vara svårt för oss att göra det.
- Bristande konstruktiv självhävdelse kan leda till dålig självkänsla.
- Vi kommer alla till världen med full förmåga till självhävdelse men när vi växer upp lär vi oss också andra kommunikationsstilar.
- Miljön vi befinner oss i kan göra det svårare för oss att hävda oss själva konstruktivt.
- Ibland har vi hindrande föreställningar och antaganden om oss själva, andra människor och världen i stort, som gör det svårt för oss att hävda oss själva.
- Genom att formulera specifika mål att arbeta mot när du använder det här materialet hjälper du dig själv att fortsätta söka ny framkomlighet även när det tar emot. Det hjälper dig dessutom att lägga märke till de framsteg du gör.
Ge dig själv ett erkännande för att du kämpar
Puh! Nu har du fått jobba en hel del. Vi som ligger bakom det här materialet vet av egen erfarenhet att det är tufft att arbeta med att förändra beteenden och att det ofta kan kännas svårt att utmana sig själv. Kom ihåg: Det arbete du redan har gjort kommer ligga till grund för dina framsteg under de kommande veckorna. Du förtjänar ett erkännande för det.
I nästa avsnitt går genom vad som kännetecknar de aggressiva, de konstruktivt självhävdande och de passiva kommunikationsstilarna. Varje stil har sina egna förtjänster och kostnader. Vi slår också in på ett spår med avslappningsövningar som vi fortsätter utforska djupare i vecka 5. Genom att sänka den allmänna spänningsnivån blir det lättare att vara medvetet närvarande i vardagen. Det ökar förmågan att agera på ett sätt som är konstruktivt även när den första impulsen är passiv eller aggressiv kommunikation.